Pe-o gură de rai (…) de sub nivelul marii


Deja știu că vă gândiți la Miorița. Este imposibil să nu o fi făcut citind titlul acestui articol.

Însă numele pe care le voi așterne acum pe ”hârtie”, nu sunt nicidecum românești.
Și anume: Gerard, Jeroen și un anume Burgemeester. Ultimul nu e un nume de persoană, ci o funcție și nu o funcție oarecare, ci aceea de primar. Al cui primar? Păi nici mai mult nici mai puțin decât al Amsterdamului.
Stați așa, că până la urmă tot la Miorița noastră ajungem. Răbdare, că mintenaș ieșim în luminiș…

Gerard, Jeroen și Burgemeester-ul nu sunt sub nici o formă ciobani și nici nu au plănuit în fapt de seară să facă felul aluia de ar avea mioarele cele mai cu moț.

Gerard este proprietarul casei în care locuiesc – nu mă jecmănește de bani când vine ziua de plătit chiria și e și băiat de comitet, cum le-ar place unora să zică. Îi place să sporovăiască, să afle lucruri noi despre alte părți ale lumii și nu-i prea plac regulile. Are 3 pisici, o fiică dintr-o primă căsătorie, pe Iris ca și consoartă, mașină, datorii și scule cât încape în garaj. Cu el am avut ceva tentative total eșuate de a ne iniția în arta pescuitului, dar poate cel mai hazos este atunci când mie îmi spune Sabin, iar Sabinei îi spune Adriana. (Pentru cei care nu știu, eu sunt  Adrian, iar Sabina e Sabina)

Jeroen ăsta și el băiat bun, dar mai cu strictețe in năravuri. Deh, fost ofițer de marină.
Întâi de toate însă trebuie precizat că Jeroen este cumnatul lui Gerard. L-am cunoscut personal pe Jeroen la un brunch, când Iris împlinea ‘n-șpe-și-ceva ani. Cu aceea ocazie, fiind prima dată și ultima de altfel când l-am întâlnit, Jeroen a știut să ne facă să ne simțim ca acasă urându-ne un „bună ziua” fără urmă de accent. După cum s-a dovedit ulterior pe parcursul conversației, a servit o porție mare de România, când din proprie inițiativă, a dus timp de câțiva ani ajutoare unei familii de neaoși de pe la noi. S-a oprit din gesturile umanitare atunci când românu’ în cauză și-a cerut prea insistent „dreptul” –  pentru că avusese foarte multe lucruri de cărat, Jeroen a plecat din Olanda împreună cu socrul lui  cu două mașini burdușite cu de toate. Bănuiesc că în mare parte haine. Ajuns la destinație, românul l-a primit cu brațele larg deschise. Atât de largi cât să încapă o mașină. Păi da, că el a crezut, inocentul, că una din mașini era pentru el și familia lui, că altfel de ce să cheltuie străinul bani pe atâta amar de benzină?!…

Păi, bun, veți zice, dar unde încape Burgemeester-ul în toată povestea asta fără cap și fără coadă?
Vă zic îndată. Se pare că mai nou, Jeroen, care locuiește in Amsterdam, lucrează la primăria orașului. Nu știu pe ce post și nici nu este de vreun interes în povestea de față. Cert este că se cam lovește de Primar pe culoarele instituției și că acesta l-a lovit la rândul lui cu un album în două volume. Pe coperți, după cum se vede și în poza de mai jos, scrie mare și mândru: ROMÂNIA.

Pe scurt, aceste două albume ne aparțin începând de astăzi, ora 20:36, ora Olandei.

Burgemeester-ul i-a dat albumele lui Jeroen cadou. Jeroen s-a gândit că nouă ne-ar putea fi dor de țară și i le-a dat lui Gerard (ce-i drept, pe pagina de gardă a primului album stă scris și în română și în engleză: ”De-ți este dor de țara ta, de locuri binecuvântate dragi sufletului tău, așează-te în pace și zăbovește asupra acestor pagini, așternute cu dragoste…”). Așa că Gerard ne-a făcut o vizită în fapt de seară ca să ne pună în posesia unui cadou surpriză. Și încă ce surpriză! Este foarte posibil să fi rămas cu gura larg deschisă preț de câteva secunde și cu mâinile întinse până să ne dezmeticim…

Și uite așa, un album plin de mioare, case tradiționale, munți și plaiuri, biserici și porturi tradiționale a ajuns în biblioteca noastră, după ce a traversat Europa.

Să fie ăsta un nou soi de transhumanță?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s