Cartonaş roşu la tomberon


Să moară capra vecinului e o expresie depăşită.

Să moară vecinul sufocat în gunoi, poate fi o alternativă viabilă.

Că tot suntem în plină Cupă Mondială (Coca-Cola) de Fotbal, mi s-a părut suficient de amuzantă corespondenţa faptelor de-mi văzură ochii, azi, la cafeaua de dimineaţă. Atât de amuzant încât îmi asum la tribună deschisă riscul huiduielilor din partea galeriei, în caz că subiectul de faţă poate părea un dribling nereuşit unora dintre spectatori.

Cum stăteam eu şi dormitam (încă) în picioare în faţa expresorului aşteptînd prepararea licorii dătătoare de viaţă, auzul mi-a fost lovit de sunetul maşinii de gunoi. Dornic să găsesc subiecte de care să-mi agăţ primele gânduri matinale, mi-am aruncat şi eu ochii pe fereastră (la figurat, evident) în direcţia respectivă.

Ca să întelegeţi mai bine cele ce urmează trebuie să specific că în sătucul în care locuiesc gunoiul se depozitează în tomberoane individuale care poartă numărul casei. Colectarea resturilor menajere mixte  se face o dată la 2 săptamâni, procesul fiind semi-automat (vegetalele, plasticul, sticla şi hârtia se colectează de către firme de reciclare specializate, după alt program, în alte containere). Semi-automatizarea constă în faptul că maşina de gunoi e dotată cu un braţ hidraulic special, operat din cabina şoferului. Procesul e simplu şi rapid: maşina opreşte în dreptul fiecărui tomberon, iar cu ajutorul braţului hidraulic, acesta este ridicat şi basculat deasupra unei deschideri în partea superioară a compartimentului de depozitare a camionului. Restul ţine de gravitaţie. Câteva smuncituri în sus şi în jos asigură golirea completă a containerului. Pentru ca treaba să meargă şnur, cetăţenii care este, au obligaţia contractuală să alinieze perpedicular cu bordura containerul personal. Partea spre care se deschide capacul acestuia este şi ea importantă, posibilităţile de permutare fiind doar una. Unii mai şugubeţi ar putea zice că nu prea e loc de creativitate în procesul de debarasare a gunoiului.

roşu la tomberon

Ei bine, s-ar părea că doi dintre vecinii mei au greşit ceva calcule. Probabil operaţiunea de scoatere a containerelor la stradă a fost una mult prea matinală pentru ei, dar cert este că au comis o eroare de 180 de grade în poziţionarea containerelor lor. Drept urmare, au primit cartonaş roşu aşa cum se poate vedea şi în fotografie.

Pe neaşteptate au început să mi se învârtă agregatele în unitatea centrală ce o port pe umeri, când după ce privisem preţ de un minut Operaţiunea RCSCCC (Ridică-Containerul-Scutură-Containerul-Coboară-Containerul), printre nişte pleoape care nu se lăsau ridicate, am văzut cum soferul scoate cartonaşul roşu din buzunarul de la piept. Că o fi fotbalul de vină, nu stiu, dar cert e că omul nostru s-a dat jos de la volan şi s-a îndreptat sprinţar către cele două containere cu fault. A plasat avertismentul cu mişcări care trădau că avea experienţă cu ilegalităţi din acestea, s-a rotit pe căcâie şi dus a fost cu tot cu camionul lui fermecat. Că ar fi putut la fel de bine roti şi containerele în pozitia propice colectării conţinutului, e un al doilea aspect… Există însă şi un motiv pentru care nu a facut-o.

„Bine-bine”, veti zice, „şi care-i grozăvia în faptul că de buza recipientului flutură în vânt, nu o cravată roşie de pionier, ci o bucată de hârtie, fie ea chiar şi roşie?”

Păi, este. Containerele sancţionate au rămas pline, iar următorul transport e abia peste două săptămâni, acesta fiind şi motivul pasivităţii voite a şoferului. E singura penalitate care poate împuţi atmosfera la propriu, cu atât mai mult cu cât tomberoanele astea sunt staţionate de regulă în curtea din spate a caselor. E un fel de „bate tomberonul ca să priceapă nasul”. Foarte probabil, totul e scris şi reglementat în Cartea de Reguli a Gunoierului. Că tot am ajuns la reguli şi regulamente, vă pot spune cu mâna pe inimă că olandezului îi plac regulile, deşi le urăşte cu desăvârşire. Atâta vreme cât nu i se aplică lui, regulile sunt binevenite pentru orice olandez fie el blond sau nu. Dar ăsta e un alt subiect de discuţiune  – am început mai demult un articol intitulat „Regula care reguleză regula”, dar uite că nu reuşesc să-l şi termin.

Un gând necurat care nu-mi dă pace: care sunt şansele ca unul din vecini să fi renunţat la servici pe ziua de azi pentru a se putea furişa în mod mişelesc în vederea poziţionării tomberonului celuilalt vecin în poziţia ilegală. Şi asta, doar cu căteva minute înainte de apariţia maşinii de gunoi? Ar fi culmea perfidiei, monşer!!

Morala ar fi că e mult mai bine prin alte părţi unde gunoiul este aruncat în neştire care pe unde apucă, nu?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s