Film românesc cu subtitrare în olandeză


Sau cum e să priveşti un film „de acasă” prin ochii olandezilor

Zilele trecute am avut plăcuta surpriză să primesc o invitaţie la film din partea unei prietene născută în Argentina, educată în Anglia, naturalizată în Olanda prin căsătorie şi care a avut şansa de a locui pe aproape toate meridianele Pamântului… Nu era vorba de orice film, ci de un film 100% romănesc care rula pe ecranul unei mici Case de Film (Filmhuijs), din oraşul în care ea şi soţul ei locuiesc. Departe de a fi cinematografe (Bioscope) în toată regula, Casele de Film au un statut aparte în sensul ca difuzează filme care pot fi numite „de artă”. Filme situate înafara curentului holywoodian – cu alte cuvinte, filme bune. Principala mea teamă era că va fi unul din acele filme „grave”, specifice cinematografiei romăneşti. Un pic de „research” pe Google şi s-a dovedit că filmul în cauză era cît se poate de promiţător – patru poveşti distincte despre lupta zilnică de supravieţuire sub dictatura comunistă în anii 80. Toate povestite într-un ton relaxat, tragic-comic. Filmul în cauză se numeşte Amintirii din Epoca de Aur. Sper ca mulţi dintre voi să-l fi văzut deja.

Nu am spus nu invitatiei, întrucăt auzisem în prealabil de de Cristian Mungiu, regizorul principal al filmului, care se remarcase la ceva festivaluri europene de film (Palm d’Or, bunăoară), cu filmul 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile , dar am fost mânat în special de curiozitatea de a vedea reacţiile spectatorilor olandezi confruntaţi cu realităţile romănesşti din perioada comunistă, realităţi total străine lor.

Ei bine, s-ar părea că tonul voit degajat al naraţiunii a prins la public. Nu pot şti cît s-a transmis din dramatismul de substanţă al situaţiilor redate, dar cel puţin cei din sală au reuşit să facă o conexiune la nivel mental cu noi romănii, cei de Dincolo…şi concluzia ar fi că am fost şi suntem, sub stratul gros de balcanisme, europeni. Sau cel puţin aşa îmi place să cred. Vorba aia, mult prea folosită de altfel,  „speranţa moare ultima”. Dar şi când moare…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s